Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamu’alaikum…
Untuk kali ini, aku ingin berkongsi satu resepi yang entah
orang pernah buat atau pun tidak…
Tapi aku dah mecubanya.. anda pula bagaimana?? (^.^)
Dipendekkan cerita, ibu pernah ada restoran time kami
adik-beradik masih kecil..
Ibu kata sejak ibu buka restoran dulu selera mumy kurang
disebabkan terhidu masakan sendiri..
Rasanya, tak hairanlah bila orang sekarang akan tanya
kepadaku “kenapa makin kurus??”
(perasan sekejap ^.^)
Sebab kat rumah seleraku makin kurang sejak jadi tukang
masak waktu cuti semester ni..
Rindukan masakan keluarga, at last aku pula yang jadi tukang
masak untuk theyOrang…hehe…
Takpalah…
okey, nak sambung semula resepi yang nak
diSHAREkan tu…
Masakan : ayam masak sos (tengok nama macam pernah dengar)
Ramuan :
1.
Cili giling
2.
Sos tiram
3.
Sos cili
4.
Tepung jagung
5.
Bawang merah (secukupnya)
6.
Bawah putih (secukupnya)
7.
Halia
8.
Serai (setangkai)
9.
Bawang besar (sebiji sudah cukup)
10. Ayam
( berapa banyak pun boleh)
11. Telur
(sebiji)
12. Bahan2
biasa : garam, ajinamoto atau secukup rasa (maggi) dan gula ; last sekali
13. Tepung
(Kentucky)
Nampak macam banyak, tapi sebenarnya tidak. bak kata
orang-orang tua, makin banyak ramuan, makin sedap masakan.. Cuma jangan silap,
kena pandai mainkan rasa masakan juga k… sooooooooooo,
How to make it: -
-
Goreng ayam
1.
Masukkan tepung (Kentucky) ke dalam satu bekas
yang boleh memuatkan kuantiti ayam yang telah dipotong-potong.
2.
Kemudian, masukkan sebiji telur yang telah
dipecahkan.
3.
Gaul sehingga sebati.
4.
Sementara itu, panaskan minyak dahulu k…
5.
Masukkan dan ratakan tepung dengan ayam
tersebut.
6.
Setelah rata, tak perlu ragu-ragu untuk masukkan
ayam ke dalam kuali yang telah panas.
Sementara menunggu ayam yang digoreng tu masak, jom kita
belajar cara buat kuah pula..
Tapi jangan pula biarkan ayam tu sampai hangus k…
-
Kuah sos
1.
Tumiskan bawang merah, bawang putih, serai, dan
halia sehingga warna bawang berubah menjadi kekuning-kuningan (lebih kurang macam
warna emas).
2.
Setelah itu, masukkan sekali semua ramuan-ramuan
yang lain seperti cili giling, sos cili, sos tiram..
3.
Tambahkan air (secukupnya) ke dalam masakan..
4.
Kacau hingga sebati..
5.
Masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan
dengan air ke dalam masakan…
6.
Kacau sehingga sebati..
7.
Tunggu sehingga kuah mendidih.
8.
Jangan lupa untuk sedapkan masakan dengan
menambah garam, ajinamoto atau secukup rasa serta sedikit gula..
9.
Setelah mendidih, jangan lupa tambah bawang
besar untuk naikkan wangian masakan.
10. After
that, terpulang anda untuk masukkan ayam yang telah digoreng tadi ke dalam kuali untuk dimasakkan sekali dengan
kuah ; atau
11. Tuangkan
terus kuah ke dalam bekas yang berisi ayam.
Selesai! Anda dah BERJAYA… tahniah!
Sekarang, bolehlah bawa keluarga menikmati hidangan Ayam
Masak Sos bersama..
salam..ukhti nak....
ReplyDelete