Dari Dapur : Cupcake Ice Cream Cone


bismillahirahmanirahim....
assalamu'alaikum w.b.t... apa khabar hari ini???mudah-mudahan sihat...
tajuk hari ini adalah tentang cara buat cupcake....






cupcake?? nyummi ^.^
siapa tak kenal dengan makanan yang namanya cupcake...

saya ingin kongsikan sedikit
 "bagaimana cara untuk membuat CUPCAKE ICE CREAM CONE"

Ingredients :
a. 1 cup white sugar
b. 1/2 cup butter
c. 2 eggs
d. 2 teaspoons vanilla extract
e. 1 1/2 cups all-purpose flour
f. 1 3/4 teaspoons baking powder
g. 1/2 cup milk


Directions :

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). 
Grease and flour a 9x9 inch pan or line a muffin pan with paper liners.
In a medium bowl, cream together the sugar and butter. Beat in the eggs, one at a time, then stir in the vanilla. Combine flour and baking powder, add to the creamed mixture and mix well. Finally stir in the milk until batter is smooth. Pour or spoon batter into the prepared pan. Bake for 30 to 40 minutes in the preheated oven. For cupcakes, bake 20 to 25 minutes. Cake is done when it springs back to the touch

-------------------------------------


Saya tambahkan 1 sudu kecil strawbverry emulco (perisa) dan 1 sudu kecil pewarna pink untuk membuat kek strawberry.  Icing pula saya guna Resipi Buttercream Icing seperi di sini:

Cara membuatnya sama dgn video yg saya masukkan dalam posting sebelum ni di sini :

Adunan resipi di atas boleh buat 12 cupcake ice cream cone dan 28 mini cupcake.  Kalau nak guna cone sahaja, dalam 18-20 cupcake icecream cone..

Selamat mencuba!

sumber : blog Cupcake





Semoga Bermanfaat | Sebarkan cintaNya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...